Felmérés a hazai intézmények kriptoeszközökkel és európai kriptoszabályozással kapcsolatos terveiről 2024
Háttér
kripteszközök piacairól, valamint az 1093/2010/EU és az 1095/2010/EU rendelet, továbbá a 2013/36/EU és az (EU) 2019/1937 irányelv módosításáról szóló 2023. május 31-i 2023/1114/EU parlamenti és tanácsi rendelet (MiCA) átfogó szabályokat határoz meg a kriptoeszközök nyilvános felajánlására és kereskedési helyszínre történő bevezetésére, stablecoinok kibocsátására, valamint kriptoeszköz szolgáltatók (CASP) működésére. A MiCA stablecoinokra vonatkozó részei 2024. június 30. napjától, a további részei 2024. december 30. napjától alkalmazandóak.

Ezen túlmenően 2023. június 29. napján hatályba lépett a pénzátutalásokat és egyes kriptoeszköz-átruházásokat kísérő adatokról és az (EU) 2015/849 irányelv módosításáról szóló 2023/1113/EU parlamenti és tanácsi rendelet (FTR). Az FTR egyrészt lehetővé teszi a kriptoeszközök átutalásának nyomon követését azáltal, hogy kiterjeszti az FTR rendeleteredeti alkalmazási körét a pénzátutalásra vonatkozó jelenlegi rendelkezések mellett a kriptoeszköz-szolgáltatók által végrehajtott kriptoeszköz-átutalásokra is, ezáltal biztosítva a kriptoeszköz-transzferek nyomonkövethetőségét, és lehetővé téve a pénzmosásra vagy terrorizmus finanszírozására való esetleges felhasználásuk megelőzését és felderítését a Financial Action Task Force (FATF) ún. „travel rule” szabályának való megfelelés érdekében.

Tájékoztatás  a felmérésről
A kérdőív célja, hogy felmérje a hazai felügyelt és nem felügyelt intézmények kriptoeszközökkel és a MICA-nak való megfeleléssel kapcsolatos terveit. A kérdőív eredményeit az MNB a kriptoeszközök felügyelésével kapcsolatos gyakorlatának kialakítására és fejlesztésére használja fel.

A kitöltés során felmerülő esetleges kérdés esetén kérjük Katona Tamást (katonat@mnb.hu) keressék.

Amennyiben a MiCA-val, vagy az FTR-rel kapcsolatban további kérdések merülnek fel bátran keressék az MNB Innovation HUB-ot, vagy forduljanak állásfoglalás kéréssel az MNB-hez.

Kérjük, hogy a kérdőívet 2024. május 25. napjáig szíveskedjenek kitölteni. 

Köszönjük, hogy időt szánnak a kérdőív kitöltésére.

Üdvözlettel,
MNB
Alapvető adatok

Intézmény adatai
Intézmény neve *
Intézmény törzsszáma
Válasz
Intézmény típusa *
Kapcsolattartó személy adatai
A kapcsolattartó neve *
A kapcsolattartó telefonszáma
A kapcsolattartó e-mail címe *


Kitöltés állapota: 0%
 
A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni További információ ELFOGADÁS